Afacerea mea, Financial Well-Being by Andreea Birou, se adresează femeilor antreprenoare pentru a le ajuta să își găsească armonia în relația cu banii, să își crească nivelul prosperității și să își construiască propria formă de bogăție.
Parcurgem acest proces sprijinindu-le să îşi identifice emoţiile legate de relația cu banii, să exploreze convingerile și poveștile create din experiențele financiare, să îşi depășească blocajele și limitările, să facă radiografia situaţiei financiare actuale, să îşi stabilească obiectivele și să îşi dezvolte sisteme și metode de lucru care să le ajute să gestioneze cu încredere finanţele personale și ale afacerii lor.
Cum au fost ultimii ani pentru afacerea ta?
Primele înfiripări ale afacerii mele au început acum 3 ani și pot spune că fiecare an a fost diferit de ceilalți, ca experiențe, emoții, cifre. Primul an a fost cu multă pregătire profesională suplimentară și cercetare de piață, al doilea an a fost de împletire din ce în ce mai armonioasă a experienței mele profesionale din zona financiară cu educația în consiliere și coaching transformaţional, iar al treilea an a fost de nișare și creștere organică.Ce ai învățat în pandemie despre tine?
Pandemia a început imediat după ce mi-am depus demisia în cadrul companiei în care eram partener de audit şi am plecat împreună cu familia în Olanda.După multă muncă şi multe deplasări, în pandemie am avut oportunitatea de a mă bucura de casă şi familie, de a-mi acorda timp pentru a privi în interiorul meu, de a mă întoarce la lucrurile care îmi fac plăcere. Am învăţat să tac şi să (mă) ascult, să îmi dau mai multă ascultare inimii şi să investesc mai mult în mine.
Ce ai învățat în criza medicală despre afacere ta, colaboratorii sau angajații tăi?
Am învăţat că putem lucra foarte bine şi online fără a ne limita şi chiar putem beneficia de resurse suplimentare şi inovative, de cursuri şi formări la care altă dată nici nu ne gândeam.Totodată, ne putem adresa unei pieţe mult mai mari decât credeam că e posibil înainte, chiar şi pieţei internaţionale, în cazul afacerii mele.
De asemenea, oamenii pot fi chiar mai conştiincioşi în munca lor în timp ce rămân atenţi şi la nevoile lor personale şi familiale.
Conectarea cu diverşi parteneri şi colaboratori a fost de asemenea sporită prin accesul la oameni de pretutindeni.
Te-ai gândit cum va funcționa în 2024 afacerea ta? Vei schimba strategia de business?
În anul 2024 intenţionez să îmi gestionez afacerea astfel încât să intre pe un făgaş firesc, acolo unde este cu adevărat nevoie de serviciile şi expertiza pe care eu le ofer şi unde oamenii cu care lucrez pot avea cele mai bogate beneficii şi experienţe.Schimbarea de strategie, dacă îi pot spune aşa, va fi în sensul unei scăderi a presiunii auto-impuse şi unei creşteri a bucuriei de a contribui, iar pentru asta îmi propun să aduc cât mai multă informaţie pe masă despre ceea ce ofer, cum lucrez şi cum pot ajuta.
Ce obiective ai pentru acest an?
În toţi anii precedenţi, de când îmi pot aduce aminte, mi-am propus obiective clare şi specifice la început de an pe care să le rostesc, măcar în minte, la cumpăna dintre ani. Anul acesta la miezul nopţii, mi-am propus să fiu sănătoasă şi să trăiesc cu bucurie.Avându-le pe acestea şi din această energie, pentru business-ul meu îmi doresc dezvoltarea câtorva direcţii care s-au dovedit necesare şi căutate în anul precedent şi anume:
- educaţia financiară şi îmbunătăţirea relaţiei cu banii (financial well-being) prin oferirea de materiale, ateliere, newslettere în proiecte corporate,
- coaching financiar cu antreprenoare, inclusiv analiză şi consiliere financiară în proiecte 1:1
- coaching financiar în relaţia de cuplu
- crearea de materiale utile, inovative şi valoroase pe tema bunăstării financiare şi a stării de bine în general pentru că banii sunt o prezenţă atât de pervazivă în viaţa noastră, a tuturor
- o deschidere mai mare către parteneriate pe care le consider adevărate surse de creştere atât profesională, cât şi personală.
Ai planificat deja tot ce dorești să realizezi cu afacerea ta în acest an?
Cu siguranţă nu am planificat totul şi este ok aşa. Îmi place să am un punct de pornire, o direcţie ca să ştiu încotro mă îndrept, să mă simt motivată, să îmi stabilesc sistemele de lucru şi să îmi pot măsura progresul.În acelaşi timp vreau să rămân conştientă că lucrurile se pot schimba pe parcurs şi e bine să rămân flexibilă şi să îmi pot ajusta planificarea când şi unde e cazul ("Planning is not a one-time event; it's a lifelong strategy.").
Accepți ideile neconvenționale în afaceri? Daca da, ce fel de idei?
Accept idei pe care nu le-am mai testat atâta timp cât mă simt bine cu ele şi sunt aliniate cu valorile mele sau vin din partea unor persoane care îmi inspiră noutate şi încredere. Cred că cele mai multe vin din zona de promovare şi creaţie.Ai simțit în perioada aceasta că trebuie să găsești metode pentru a fi mai eficientă?
Oh, da! Permanenta zbatere de a fi eficientă. O aveam atunci când eram la job şi nu a dispărut nici acum. În opinia mea este un proces ongoing, doar că la un moment dat pe parcurs înveţi să fii un pic mai blândă cu tine.Obiectivele pentru anul acesta sunt construite SMART sau SMARTER?
Îmi plac obiectivele SMART; anul acesta optez pentru SMARTER. 🙂Care crezi că ar trebui să fie modificările pe care să le aducem în stabilirea obiectivelor de business pentru anul acesta?
Eu cred aşa: e foarte important să avem obiective SMART (acestea ţin de ceea ce vrem să obţinem). Pe lângă aceasta, însă, este la fel de important să avem o viziune cât mai clară a CINE vrem să fim în business-ul nostru (aceasta ţine de identitatea noastră, de valorile şi credinţele noastre despre noi şi lume, imagine de sine, stimă de sine, încredere de sine) şi CE suntem dispuse să facem pentru asta (ce obiceiuri şi rutine e nevoie să avem / să schimbăm, ce paşi de acţiune şi sisteme de lucru ne sunt necesare).Cât de flexibilă și adaptabilă vrei să fii?
Într-atât de flexibilă şi adaptabilă încât să nu-mi stau în cale nici mie, nici vremurilor.Dacă ar fii să faci o previziune legată de anul 2024, ce îți va aduce anul acesta bun pentru tine și afacerea ta?
Dacă ar fi să fac vreo previziune, aş spune că 2024 îmi va aduce noi idei, proiecte, metode şi tehnologii pe care poate până acum nu le-am luat în considerare sau le-am luat prea puţin.Cum te afectează noile modificări fiscale? Ai reușit să te recalibrezi?
Cred că e mereu de lucru la capitolul acesta, întotdeauna e nevoie să ţii pasul cu schimbările fiscale.Ce provocări vezi în 2024 pentru mediul de afaceri?
Contextul economic va continua să evolueze. Cred că nevoile se vor mai rafina şi experţii se vor mai cerne, concomitent cu apariţia unora noi, vor apărea idei, ideologii şi tehnologii noi, platformele de social media devin din ce în ce mai dificil de străpuns şi posibil să căutăm noi alternative sau soluţii de back-up.Care sunt proiectele tale de viitor?
Proiectele mele de viitor ţin de aşezarea şi organizarea afacerii mele pe principalii piloni stream-uri de venituri şi crearea de parteneriate strategice pentru dezvoltare.Ce cărți citești? Ne recomanzi o carte pe care ai citit-o recent?
Citesc multe cărţi din zona de finance, mindset şi well-being financiar, apoi citesc cărţi de dezvoltare personală pentru că mereu e ceva de descoperit (acum citesc multe despre obiceiuri) şi, desigur, beletristică.Din sfera literaturii de finance, recomand "Happy Money" de Ken Honda, iar din beletristică - "The Writing Retreat" de Julia Bartz.