De mai bine de 12 ani pictez copii pe față. Fac facepainting pentru copii, organizez și susțin ateliere de creație, inventez joculețe de motricitate și concursuri pentru copii.
Cu pictura am început timid, ca și voluntar, am exersat mult, am urmat apoi două cursuri de perfecționare a tehnicilor mele, astfel încât în prezent sunt foarte mulțumită de cum îmi ies desenele pe care le realizez.
Cine ești și de ce ai ales să crești în rândurile antreprenoriatului feminin?
Sunt Iulia Ciolan și am ales antreprenoriatul împinsă fiind de pasiunea pentru pictură, dragostea pentru copii și dorința de a crea propria mea afacere, unde să am posibilitatea să îmi pun în practică regulile și ideile mele creative.Care a fost motivația pentru a porni pe drumul antreprenoriatului?
Decizia de a înființa Picturile Iuliei am luat-o motivată fiind de feedbackul pozitiv și bucuria copiilor atunci când îi pictez pe față. Toți îmi apreciază desenele, inclusiv părinții lor, și acest lucru mă motivează și mă face să îmi doresc ca afacerea mea să crească și să umple lumea copiilor de culoare și bucurie.Ultimii ani au fost ani grei pentru afacerea ta? Ce ai învățat din această perioadă?
Da, foarte grei. Pandemia a pus totul în așteptare și mi-a închis toate orizonturile. Am vrut să renunț, dar am decis să am răbdare și astfel când s-au redeschis târgurile am început să particip din nou ca și expozant/organizator de ateliere pentru copii și iată că în prezent totul funcționează așa cum am visat cândva. Această experiență mi-a demonstrat că sunt mai puternică și mai creativă decât aș fi crezut eu, dar și că mediul on-line nu este de neglijat.Ai urmat cursuri de antreprenoriat înainte de a începe afacerea? Dar în timp ce deja afacerea ta creștea?
Încă nu am urmat cursuri de antreprenoriat, eu am studiat în facultate bazele antreprenoriatului și lucrez și în cadrul unei corporații de renume, iar experiența de la job mă ajută în mediul privat. M-am înscris însă la un curs de public-speaking prin actorie, ca să îmi îmbunătățesc discursurile din cadrul atelierelor de creație și tehnicile de abordare a copiilor care nu cooperează în cadrul acestora, pentru a ne dezvolta împreună.Cât de importantă e educarea continuă în mediul de business?
Pentru mine este foarte importantă. Mă ajută:- să mă dezvolt
- să îmi îmbunătățesc ideile și să le dezvolt
- să fac mai puține greșeli, poate
- în plan economic, să fiu mai sigură pe mine (nu sunt un matematician sau contabil iscusit dar mă străduiesc sa fiu la curent cu tot)
Urmezi cursuri pentru dezvoltarea ta ca antreprenoare?
Nu încă, mai degrabă momentan mă focusez pe dezvoltarea laturii mele creative, pe dezvoltarea mea personală. Dar citesc mult despre antreprenoriat și am în plan și cursuri.Consideri dezvoltarea personală importantă pentru un lider?
Da, cu siguranță, așa cum reiese și din răspunsurile mele la întrebările anterioare, consider că este foarte importantă dezvoltarea personală pentru un lider și echipa sa.Ești lider în afacerea ta? Ce înseamnă pentru tine să fii lider?
Sunt propriul meu lider!Îți educi clienții? Cum?
Da, încerc. Nu pictez niciodată copii doar la rugămințile părințiilor lor, fără voia lor, sunt rugată de multe ori sa fac desene mai neelaborate pentru un preț mai mic sau sa folosesc o singură culoare și nu accept pentru că îmi doresc ca desenele mele să transmită emoție.Urmezi cursuri de perfecționare? Online sau offline?
Da, și online și offline. Sunt înscrisă în prezent la două cursuri: unul de facepainting și unul de public-speaking prin actorie.Ce cărți citești? Poți să ne recomanzi o carte care ți-a schimbat modul de a privi afacerile?
Da. Mi-a plăcut mult și am citit de mai multe ori "De la zero la unu".Cum te relaxezi? Crezi ca e important să te și relaxezi?
Da, sigur că este important. Cel mai adesea mă relaxez cântând, fredonând melodii de pe youtube, random, sau pictând, meditând, vorbind cu mama la telefon sau chiar vizionând un film bun.Ce te amuză și ce te întristrează în timp ce înveți lucruri noi?
Mă întristează faptul că descopăr de fiecare dată despre mine că nu am foarte multă răbdare să asimilez lucruri noi, ci aș vrea să le știu deja pe toate. Și mă amuz când mă surprind spunându-mi "Iulia, concentrează-te, te rog!".Ce crezi despre ucenicie sau intership?
Cred că ucenicia deși ajută foarte mult în dezvoltarea personală, mulți oameni nu o mai practică. Mie îmi este foarte greu să îmi găsesc colegi pe partea de execuție și știu ca și alți antreprenori se confruntă cu această situație, este și cazul meu. Afacerea mea nici nu este una foarte mare, încă, practic eu sunt propriul meu ucenic. Și îmi place să fiu.Ai simțit vreodată că nu ai timpul necesar pentru a învăța tot ce îți dorești?
Da, permanent ma confrunt cu acest sentiment.În #LunaPamantului discutăm și despre cum ajutăm mediul înconjurător. Poți să ne spui ce faceți voi în firma voastră pentru ajuta planeta?
Folosim materiale sustenabile, de la producători locali, produse pe bază de apă, prietenoase cu pielea copiilor, iar la ateliere folosim des materiale reciclabile, precum: hârtie, carton de la rolele de hârtie igienică, cofraje de ouă, bucăți de lemn redimensionate etc.Ce faci în familie pentru a ajuta mediul înconjurător?
În familie reciclăm peturile, încercăm să reducem consumul de energie electrică sau replantăm an de an câte un copac în curtea părințiilor. Și facem foarte mult voluntariat.Știm că viața de antreprenoare este plină de provocări. Ce sfat ai da unei tinere antreprenor la început de drum?
Să nu se descurajeze dacă a crezut inițial că banii vin ușor, să își ia pauze/timp pentru ea pentru a putea rezista presiunilor și provocărilor ce vor apărea și să se documenteze întotdeauna despre tot ce ține de afacerea ei. Este important.Mai multe despre mine
Nu am o afacere adaugată