Înainte de a-mi deschide propriul cabinet şi a începe să-i însoţesc pe „oamenii mari” pe drumul dezvoltării lor personale, am fost profesor de educaţie socială şi am lucrat cu elevi de gimnaziu.
(primul meu proiect fiind https:/parintideadolescenti.ro şi pagina de fb @parintideadolescenti).
(primul meu proiect fiind https:/parintideadolescenti.ro şi pagina de fb @parintideadolescenti).
Pe scurt, despre „afacerea mea”, deşi este mai degrabă un proiect de suflet decât o afacere: sunt alături de cei care în prezent nu sunt mulţumiţi de viaţa lor şi îi ajut să devină mai buni, să se iubească mai mult, să se accepte şi să trăiască în coerenţă cu valorile lor şi în armonie cu cei din jur.
Cum ai hotărât să deschizi afacerea?
Am întrerupt activitatea fizică, la cabinet, precum şi atelierele pe care le organizam personal.Am continuat cu sesiuni de consiliere şi cursuri online, dar am observat, cel puţin în cazul meu, că am avut mai puţine persoane interesate. Poate a fost un blocaj şi din partea mea, pentru că eu însămi prefer şedinţele la cabinet, faţă în faţă. În online mi se pare că se pierde mult din relaţie, din non-verbal, de exemplu.
Financiar, recunosc, nu a mers foarte bine, însă am preferat să mă bucur de partea frumoasă a acestei perioade.
Ai știut de la început cum va funcționa afacerea ta?
Va trebui să merg în continuare pe promoţii şi oferte, pentru că multă lume a fost afectată financiar în această perioadă şi oamenii sunt tentaţi să aleagă satisfacerea nevoilor primare, este firesc.Dezvoltarea personală, cel puţin în societatea nostră, nu pare a fi o prioritate - pentru că nu doare, nu arde nimic pe moment. Prea puţini se gândesc la viitor în termeni de dezvoltare personală, cel puţin nu atunci când nu ştii dacă vei mai avea un job sau dacă îţi vor ajunge banii pentru rate.
Ai urmat cursuri de antreprenoriat? Dacă nu, ce alte cursuri ai urmat?
Am încercat să profit cât pot de mult de timpul disponibil.Am urmat diverse cursuri online (multe fiind la preţuri mult mai bune decât înainte).
Am livrat eu însămi cursuri pe diverse teme, de asemenea la preţuri mai mici decât preţul lor iniţial.
De asemenea, am mers foarte mult pe ideea de oferit cât mai multă valoare gratuit, am avut inclusiv promoţii pentru şedinţele de coaching, şedinţe şi ateliere gratuite etc.
Accepți ideile neconvenționale în afaceri? Daca da, ce fel de idei?
Sunt deschisă oricărei idei, chiar şi neconvenţionale, care vine în sprijinul afacerii mele şi în sprijinul oamenilor care au încredere şi apelează la mine - cu singura menţiune că trebuie să fie în concordanţă cu valorile mele.Ai simțit în perioada aceasta că trebuie să găsești metode pentru a fi mai productivă?
Da, clar. Am mutat activitatea în online şi am început să am postări zilnice pe pagina mea, să ofer materiale gratuite etc. Înainte mă axam mai mult pe cabinetul fizic şi pe activităţile aferente, acum sunt activă zilnic în online.Ce înseamnă pentru tine a fi productivă?
În domeniul meu, a fi productiv pentru mine înseamnă a oferi cât mai multă valoare oamenilor, în special celor care au cea mai mare nevoie. Este pentru mine o investiţie, plantez cât mai multe seminţe acum, în speranţa că voi culege o recoltă bogată mai târziu.Ce metode folosești pentru a fi productivă?
Sunt zilnic în online, răspund la întrebări şi mailuri, am început să "populez" şi canalul de youtube (cui îi păsa înainte de youtube când eu, oricum, eram toată ziua la cabinet...).Incerc să fiu mai organizată pentru că, lucrând de acasă şi avânt mai mult timp liber la dispoziţie, aş avea, poate, tendinţa de a pierde vremea.
Mă trezesc devreme în continuare, deşi nu mai trebuie să duc copiii la şcoală, îmi planific momentele zilei, am un plan editorial de care încerc să mă ţin.
Şi limitez cât pot de mult televizorul, ştirile şi timpul petrecut în online aiurea 🙂
Ce instrumente folosești pentru a fi productivă?
Planul editorial pe mine mă ajută mult, pentru că nu mai stau în fiecare zi să mă gîndesc ce postez, de exemplu. Am planul stabilit şi ştiu clar: luni, miercuri şi vineri am citate motivaţionale, marţi şi joi videori, în weekend trimit mailuri - e doar un exemplu.De asemenea, încerc să mă axez mai mult timp pe o anumită sarcină, să nu le amestec. Dacă mă apuc să scriu un articol, de exemplu, închid toate device-urile care m-ar putea deranja, trimit copiii la joacă şi îi rog să nu mă deranjeze şi încerc să mă concentrez doar pe ce am de scris, pentru a putea intra în flow, în starea de flux şi inspiraţie.
Dacă trag cu ochiul la fiecare notificare de pe facebook, se alege praful de toată inspiraţia mea.
Ce metode folosești pentru ca angajații tăi să fie productivi?
Nu am angajaţi, "lupta" o duc doar cu mine însămi! :))Preferi să fii productivă sau lucrezi SMART sau SMARTER?
În domeniul meu e nevoie nu doar de organizare şi setare de obiective, ci şi de inspiraţie şi o anumită stare în care trebuie să fii. Aşa că e un pic atipic, e un mix între toate acestea.Care sunt proiectele tale de viitor?
Reluarea activităţii la cabinet, în paralel cu activitatea online.Încerc să cresc popularitatea paginii şi a "afacerii" mele, astfel încât mesajul meu să ajungă la cât mai multe persoane.
În acest fel, mi-ar plăcea să cred că toată lumea are de câştigat - şi eu, evident, şi oamenii pe care aş putea să îi însoţesc în această călătorie a dezvoltării personale.
Ce cărți citești? Ne recomanzi o carte pe care ai citit-o recent?
Majoritatea cărţilor pe care le citesc sunt pe domeniul dezvoltării personale.Celor interesaţi de relaţiile de cuplu le recomand una din preferatele mele, "Căsnicia pe roate sau pe butuci?" a soţilor Gottman, fondatorii Institutului Gottman.
Sunt doi psihoterapeuţi care au studiat cupluri zeci de ani şi au ajuns să poată prezice cu o corectitudine de peste 90% dacă un cuplu se va despărţi sau nu, doar urmărind modul în care cei doi parteneri se ceartă. E foarte interesant şi revelator, în acelaşi timp.