Poți să ajungi ușor la BURNOUT ca antreprenor?
Ce este sindromul burnout?
Ai experimentat acest sindrom? Cum îl eviți în afacerea ta?
Cum găsești un echilibru?
Acestea au fost doar câteva din întrebările legate de burnout în maratonul din #LunaRecrearii din comunitatea Antreprenoare.
În lumea dinamică a antreprenoriatului, unde pasiunea și devotamentul conduc către succes, bounout-ul apare ca o provocare reală. Burnout-ul sau epuizarea, o stare de extenuare fizică, emoțională și mentală rezultată din stresul cronic, poate apărea fără să-ți dai seama, afectând chiar și persoanele cele mai motivate și pasionate.
În acest articol, vom explora experiențele și înțelepciunea femeii antreprenor, care din experiență ne vorbesc despre burnout.
Antreprenoarele din comunitate au împărtășit experiențele lor cu burnout-ul și modul în care au învățat să navigheze prin apele sale primejdioase.
Poveștile prezentate de aceste femei oferă o pleiadă de perspective, dezvăluind atât semnele subtile de avertizare, cât și măsurile proactive pe care le-au luat pentru a-și proteja bunăstarea și sănătatea. De la povești personale despre experiențele aproape de epuizare la strategiile utilizate pentru găsirea echilibrului, vocile lor colective subliniază importanța îngrijirii de sine și a rezilienței în lumea tumultoasă a deținerii unei afaceri.
Află despre burnout de la:
Ana Simina
Sunt sigură că da, deși personal nu am experimentat încă acest stadiu în lumea antreprenoriatului. Cred că se referă la întreaga responsabilitate purtată pe umeri, la faptul că simți că totul depinde de ideile și acțiunile tale și că timpul nu este suficient pentru a realiza tot ce ți-ai propus pentru a atinge rezultatele dorite. Mai ales în primii ani, consider că este o provocare majoră să eviți epuizarea și să îți gestionezi energia și răbdarea în mod corespunzător.
Cristina Ranoiu Bara
Legea momentelor de reflecție spune că pauzele ne dezvoltă! Ca antreprenori, putem fi tentați să muncim în mod continuu sau cât mai mult pentru a ne asigura de rezultatele dorite, iar acest lucru poate duce la epuizare. Să ne amintim și să reamintim că pauzele nu doar ne ajută să evităm epuizarea, ci ne oferă ocazia să ne dezvoltăm afacerea, având timp să reflectăm asupra a ceea ce se întâmplă, nu doar să lucrăm în cadrul ei.
Andra Teleaga
Domnul Maxwell is always right! Cărțile lui m-au ajutat să înțeleg că momentele de gândire și pauza sunt cheia pentru dezvoltare. Nu poți da tot tot timpul… sau poți, dar rezultatele sunt foarte neplăcute pe termen lung.
Georgiana Ghiță
Până acum nu am experimentat burnout-ul în antreprenoriat, dar știu sigur că este posibil. Am stat de vorbă cu antreprenori care au trecut prin asta. Cred că e ușor să ajungi acolo pentru că implicarea emoțională și de resurse este mai mare atunci când ai business-ul tău. Dacă nu îți setezi limite corespunzător și nu ai momente de pauză și de detașare de business, sunt șanse mari să ajungi acolo. De asta e important să avem grijă de noi, să ne luăm pauză cât de des e nevoie și să înțelegem că nu business-ul ne definește și că sănătatea noastră e mai importantă, dacă vrem să susținem afacerea pe termen lung.
Brailovschi Ramona
Sinceră să fiu nu am experimentat acest fenomen. Da, am fost pe fundul gropii, dar din ce știu eu despre acest fenomen ce am trăit nu fost burnout.
Cât de ușor pot intra în această fază ca antreprenor cred că depinde de fiecare în parte cât de gravă e situația pe care o traversezi și cât de mult lucrezi cu tine la tine
Andrada Cocriu
Am experimentat burnout-ul ca angajat, încă de la primul job
Am avut modele de femei antreprenoare care lucrează de dimineața până seara, așa că am ales un job care îmi oferea ocazia să lucrez 12h. Nu știam să setez limite și nici să îmi cer drepturile.
Mi-am revenit tare greu atunci. Am avut nevoie să întrerup tot și să îi ofer corpului și minții timpul necesar de odihnă, hrană etc
Acum pot să recunosc când mă îndrept înspre asta și îmi ofer ce am nevoie – somn, hrană adecvată, mers pe jos, meditație sau EFT… în principiu iau pauze când e cazul și țin cont de nevoile corpului meu, pe care acum îl cunosc mult mai bine
Cristina Likris
Complicată întrebarea de astăzi
Eu asociez burnout-ul cu un job stresant, într-un mediu cu persoane “toxice”, unde faci ceva ce nu prea îți place…
La începutul carierei am ajuns în două astfel de locuri, cu colegi vârstnici rămași mental în comunism, și am făcut tot posibilul să plec rapid – am simțit că nu va fi ok. Pe atunci nu știam de burnout.
Ca și antreprenor, riști să muncești excesiv, mai ales la început – contează însă să faci ce îți place; cheia este să găsești echilibrul pe termen lung, pentru maraton, chiar dacă la început e “sprint”.
Andreea Mitoiu
Da, poți să ajungi la burnout ușor. Am întâlnit antreprenori care au pus afacerea pe primul loc și au uitat de ei. Lucrau 12, 14, 16 ore pe zi, în fiecare zi.
Eu sunt antreprenoare de peste 20 de ani si nu am fost niciodată în burnout.
Am avut momente tensionate, grele, cu multe ore de muncă și cu somn nu tocmai odihnitor, însă am avut grijă să-i dau corpului ce are nevoie. Hrană echilibrată, soare – 10 minute pauză la fiecare două maximum trei ore și somn, la timp. De câțiva ani, mă susțin și tehnicile de mindfulness și uleiurile esențiale.
Autodisciplina este cea care mă susține de fiecare dată.
Uneori îmi este greu să dorm știind că ceva este neterminat, dar am o conversație cu mintea mea și o conving. Știu că voi avea mult mai mult spor odihnită și că voi găsi soluții mai rapide/eficiente. Când îi aduc argumente funcționează de fiecare dată.
Cu mine este mereu întrebarea: care-i scopul, de ce fac asta?
Și, până la urmă, cred că este o alegere.
Muncesc până nu mai pot și apoi sunt irascibilă, nemulțumită, obosită și nefericită sau îmi gestionez bine timpul astfel încât să fiu eficientă și să simt că-mi trăiesc și viața cu bucurie?
Nicoleta Nistor
Da, poți ajunge. Cât de ușor, depinde de fiecare. Când stresul devine copleșitor, e doar un pas până la burnout. Cred că e vorba de a învăța să pui limite și să te ocupi și de tine. Doar că atunci când îți place ce faci și e afacerea ta, nu prea știi să te oprești.
Adriana Stoica
Este important să știm să spunem stop atunci când nu mai putem. Este important să cerem ajutorul atunci când nu mai putem. Este important să conștientizăm astfel de momente. Nu am ajuns la burnout și nici nu îmi doresc vreodată nici mie, nici nimănui să ajungă. Când facem ceva ce ne place, când punem pasiune și lucrăm de drag, cred că este destul de greu să ajungi la acest burnout.
Alina Luminiţa Ciobanu
Dorința mea de a oferi și de a sprijini femei care trec prin situații în care nu își găsesc soluții la probleme lor sau răspunsuri la multele întrebări care le macină m-a făcut să exagerez cu timpul acordat acestui mod de lucru. Efortul meu, cunoașterea și energia mea au fost …. luate de bune. Așa am înțeles cât de mult contează Energia din care fac lucrurile. Atunci am realizat ce înseamnă epuizarea, pierderea Echilibrului. Bună lecție pentru mine.!
Partea frumoasă este că. din nevoia mea de a mă re-echilibra din toate punctele de vedere, mi-am amintit de o modalitate care m-a ajutat acum mai mulți ani să depășesc o perioadă dificilă și astfel, ceea ce părea un eșec s-a transformat într-o nouă șansă de a învăța ceva nou care mă ajută pe mine și, da, am răspunsuri că ajută și alte persoane. Asta îmi aduce multă bucurie
Nu mi-am imaginat că o să-mi placă așa de mult să văd, că prin ceea ce fac acum, oamenii văd viața mai frumoasă, se bucură de ea, de ei și de starea lor din ce în ce mai bună
Elena Marinescu
Eu am experimentat burnout și cred că ajungi fără să realizezi, pentru că ai foarte multe de făcut și diferite, ai motivație cât Casa Poporului și cum îți spui că mai poți un pic, și încă un pic.
Acum o să fiu răutăcioasă, antreprenoriatul nu înseamnă să ai o pasiune pe lângă job.
Când ceea ce faci este singura ta sursă de venit, atunci mie mi se pare greu să nu intri în burnout. Și nu înseamnă doar că ești obosit, ci și că îți strici relațiile sau chiar le pierzi. În final, eu aș vorbi mult despre tema asta. Mulțumesc că ne dai această ocazie.
Anda Pop
Acel burnout dur, care frânge și face să doară, nu. Pentru că se pare că organismul meu are un sistem de autogestionare independent și adorm atunci când sunt obosită în orice situație/poziție. Am zile în care sunt mai aglomerată, și atunci trag de mine, sau se mai întâmplă să nu dorm bine o noapte și să fiu agitată, dar cum ziceam, recuperez fără să pot să mă împotrivesc. Am învățat să gestionez această situație și să accept momentele de criză, ceea ce face să le depășesc mai ușor. Plus că cu vârsta am înțeles și că nu trebuie să le fac eu pe toate, ceea ce a ajutat enorm
Alina Bota – Tabusca
Poți să ajungi la burnout și făcând curățenie în casă. Orice solicitare excesivă a corpului și psihicului (mai ales simultan), în care nu suntem aliniați cu ceea ce ne dorim și ce simțim, poate genera o stare de burnout.
În antreprenoriat sunt atâtea mituri care alimentează tocmai acest fenomen… Ex- “un antreprenor nu are niciodată vacanță”, “când ai business-ul tău tu ești responsabil de tot”, “antreprenoriatul e dublu job fulltime” s.a.m.d. Știu puțini oameni care au decis să aleagă cum fac antreprenoriat, astfel încât să fie și împliniți în proces.
Eu am deschis business-ul tocmai pentru că ajunsesem să simt că dacă nu schimb ceva voi acutiza niște simptome medicale. Iar prima provocare e fost să găsesc un echilibru funcțional pentru mine, clienții mei și obiectivele mele. De altfel, cred că la asta voi lucra pe toată durata carierei mele, indiferent de ce natură e ea.
Doina Hublea
Bună dimineața. Nu am experimentat sindromul burnout în antreprenoriat.
Alexandra Cepariu
Am experimentat sindromul de burnout înainte de a începe să lucrez pe cont propriu. Cred că acum am ajuns să trăiesc fără acel sindrom tocmai pentru că ceea ce fac, fac din plăcere și am învățat să mă prioritizez.
Ame La Om
Bună, în antreprenoriat nu, în viața de zi cu zi da… mi s-a întâmplă o dată, maxim de două ori pe an să trebuiască să mă detașez și să dorm la prânz vreo 2 zile, dar cam atât.
Dorela Iepan
Burnout? Este ceva ce nu înțelegem dacă nu trăim și nu știm să îi credem pe ceilalți atunci când trec prin el. Și totuși există resurse pentru a depăși provocările. Partea tristă este că poți ajunge la el chiar și din prea multă pasiune. Cuvântul cheie este echilibru. Echilibru în viață, între profesie și personal, între familie și prieteni, între timp de muncă și distracție… Căutând echilibrul păstrăm echilibrul.
Georgiana Neacșu
Din fericire nu am ajuns acolo, însă am fost pe punctul de a ajunge de câteva ori. În antreprenoriat, sau mai bine zic soloreprenoriat, cam tu singur le faci pe toate, și de multe ori asta implică timp foarte puțin pentru tine și familie. Este de preferat să se păstreze un echilibru. Cum ? Încă lucrez pentru a găsi formula
Alina Leonte
Burnout? Poți ajunge fără să îți dai seama fie că ești prea prinsă de ceea ce faci, prea pasionată și nu îți vine să te mai oprești, fie pentru că vrei să fugi de ceva din viața ta care nu face plăcere și atunci te refugiezi în muncă. Cum îl poți evita? Să fii atentă la ce îți spune corpul: dacă vrea odihnă oferă-i, dacă vrea plimbare, oferă-i. Și chiar dacă ai mai lucra pentru că îți place, decide conștient să mai lași și pe mâine.
Ilina Adriana Sirbu
Poți să ajungi ușor la BURNOUT ca antreprenor?
Da, în momentul în care uiți de tine și lucrezi până la epuizare.
Ce este sindromul burnout?
Burnout este o stare de oboseală fizică, mentală și emoțională extremă, cauzată de stresul cronic și intens legat de activitățile profesionale sau ocupaționale.
Ai experimentat acest sindrom? Cum îl eviți în afacerea ta?
Da, am experimentat acest sindrom de multe ori în trecut. Îl conștientizez și mă opresc din a munci fără limite.
Cum găsești un echilibru?
Lucrez continuu cu mine.
Laura Ilie
Din păcate, se poate ajunge la burnout și făcând ceea ce-ți place cel mai mult, dar și stând într-un job care te consumă și te stresează la maxim. Atunci când nu suntem prezenți, atunci când alergăm în zadar după “idealuri și fantome”, atunci când nu știm să ne odihnim, să ne hrănim, să avem grijă de noi, să ne raportăm la tot ceea ce înseamnă “outside” din poziția de observator, atunci ajungem la burnout. Am experimentat burnout-ul în 2019, din prea multă pasiune pentru muncă și din “prea multă simțire”. Acolo a fost trezirea mea spirituală, palma de la Univers care m-a făcut să-mi reanalizez viața și să-mi canalizez energia către lucrurile care merită cu adevărat.
Ayurveda, medicina tradițională indiană, spune că viața noastră se bazează pe 3 piloni: mâncare sănătoasă, somn suficient și sex (nu de bună calitate, ci acel sex care te ajută să-ți canalizezi energia creatoare și să nu o pierzi printr-o simplă “descărcare”). În momentul în care unul din acești 3 piloni începe să se clatine, deja e timpul să-ți pui întrebări și să iei măsuri. În 2019 la mine se clătinau toți 3, grav de tot.
Se evită creând rutină în activități consumatoare de energie și canalizând energia creatoare acolo unde trebuie. Și, evident, având grijă de cei 3 piloni menționați mai sus.
Echilibrul se găsește urmând ritmul naturii: avem nevoie de timp pentru plantat semințe, de timp pentru crescut și udat puțin plantele, de timp pentru cules… de timp pentru odihnă. Când vrem să le facem pe toate amestecate, pentru o perioadă mai lungă de timp… se ajunge la epuizare fizică, mentală, emoțională.
Mirela Git
De putut, se poate :))) – atunci când nu știm (sau uităm) să ne stabilim prioritățile, să creăm acea armonie în viața noastră în care își are locul și business-ul, dar și odihna și – mai ales – hrana sufletului și a minții . Am experimentat burnout-ul în perioada premergătoare antreprenoriatului – în intraprenoriat – și poate că asta mi-a și dat impulsul de a-mi dezvolta propriul business de coaching și training. Ce-i drept, nu am realizat atunci exact în ce moment eram, ci doar că nu mai voiam și nu mai puteam să fac nimic, că nu mai voiam să văd oameni – efectiv! De fapt, realizez acum că era un simptom al lipsei de energie și resurse, iar asta apare doar când nu avem grijă de noi… Cum am ajuns eu acolo? Simplu: câțiva ani în care am lucrat 24/24, 7/7, fără concediu, asumându-mi rolul de salvator pentru toată lumea, nehrănindu-mi sufletul și mintea așa cum ar fi avut ele nevoie… Ce fac diferit de atunci? Citesc zilnic, fac lucruri pentru sufletul meu zilnic, lucrez în zona mea de puncte forte și mă bucur de ceea ce fac, de oameni, de viață, de soare și de fiecare zi și-mi ajut clienții să-și creeze și ei stilul de viață care să le susțină business-ul (și invers) – practic, să multiplicăm exemplele best-practice . Clar, am și acum unele perioada super-solicitante, însă după aceea îmi dau voie să reduc ritmul, pentru a-i permite organismului să se refacă. Bine, sunt mai atentă și la alimentație (să fie nutritivă hrana, nu doar calorică) și fac mișcare de 3-4 ori/săptămână.
Luiza Ștefan
Ajungi și la burnout și la burnin
În principiu burn OUT-ul e o utilizare dincolo de limite a resurselor de care dispui, o ”ardere” până la ultima suflare, după cum îi spune numele.
În afaceri este ușor de ajuns acolo, căci lași provocările să curgă și uiți să te odihnești, de concediu nu poate fi vorba, pauza ți se pare pierdere de vreme, iar noaptea pare că îți fură fix momentele cele mai creative. Mai vine câte o răceală sau vreo durere de te miri ce, care te pune un pic pe stop, dar atunci simți vină, frustrare, ciudă și neputință și nici așa nu este bine.
Un alt mod la care ajungi la „burn IN” este atunci când nu te oprești să analizezi ce se întâmplă. Ai luni de zile lipsite de vânzări, ecou de la clienți, sau nu scrii, nu creezi nimic nou, sau ești prea băgată în pasiunea ta și nu vezi ce se întâmplă în jur. Te stingi încet, pe dinăuntru, în timp ce zâmbești și lași să pară că nu se întâmplă nimic.
Și da, am trecut și pe colo și pe dincolo, echilibrul e relativ și vine din pasărea Phoenix pe care pasiunea și nevoia, când își dau mâna, fac din cenușă diamante!
Alina Florentina Mărgineanu
Am experimentat sindromul de burnout ca angajat și am fost pe punctul de a trece prin această experiență și ca antreprenor.
Ce a făcut diferența a fost faptul că am realizat ce se putea întâmpla și am luat măsurile pt a face schimbările necesare.
Statisticile arată clar că antreprenorii recunosc mai greu decât angajații când sunt în burnout. De aici și pericolul pentru consecințele care pot surveni.
Tocmai de aceea fac tot ce pot să susțin antreprenorii să genereze performanță în mod sustenabil. E o schimbare de mentalitate care se face deseori destul de greu, însă prețul pentru a nu o face este foarte mare, mult prea mare pe termen lung…
Cristina Urzica
A fi antreprenor este cel mai greu. Nu ai timp liber, vacanțe, etc.
E o stare de fapt și ești într-o permanentă conectare. Nu te poți deconecta!
Depinde însă de business, de mărimea lui, de câți angajați ai și de cât de mult te poți baza pe ei.
Răspunsul este DA!
Roxana Blăgescu
Am fost pe marginea lui. Ce am învățat? Reorganizare, prioritizare, selectare și timp pentru propriul suflet.
Amalia Magenta Cosmetic
Ooo da din păcate am ajuns și la burnout. Când este vorba de business-ul tău ai tendința de a munci mai mult, de a face mai mult. Eu am primit pauza forțat și pe de-o parte am fost recunoscătoare pentru aceasta pauza căci m-a ajutat să mă reorganizez, să fiu conștientă și prezenta aici și acum.
Pe măsură ce citim aceste povești, descoperim căile pe care le-au urmat, lecțiile pe care le-au învățat și sfaturile inestimabile pe care le au de oferit celor care navighează în prezent prin dansul complicat dintre pasiune și burnout în lumea antreprenoriatului. Prin cuvintele lor, dobândim o înțelegere mai profundă a echilibrului delicat necesar pentru a menține succesul, sănătatea și împlinirea personală în această călătorie unică.
Tu cum navighezi printre pasiune și burnout? Cum găsești echilibrul în antreprenoriat?