Ești o persoană care iubește riscul sau încerci să îl ocolești? Crezi că antreprenoriatul este riscant? Sau e mai riscant sa fi angajat și să depinzi de o singură sursă de venit?
În comunitatea Antreprenoare, am lansat un maraton de întrebări legate de tema lunii iulie, #LunaRecrearii.
În prima zi a provocării, am vrut să aflăm dacă există risc în antreprenoriat și dacă da, cum este văzut el de femeia antreprenor din România și diaspora.
Conform Wikipedia, riscul este un concept care exprimă probabilitatea unor întâmplări negative și impactul acestora.
În mintea antreprenorului, riscul poate fi motorul care pune în mișcare afacerea sau cel care poate să o frâneze.
Ce reprezintă riscul pentru femeia antreprenor
Luiza Ștefan
Eu am lucrat 15 ani în domeniul acesta – managementul riscului, partea financiară, în banking. M-am luptat multă vreme, și încă mă lupt, să nu mai “văd” toate motivele pentru care ceva nu va merge.
Fiindcă în freelancing este nevoie de o doză de curaj pe care să o aștern peste riscuri.
Din păcate nu este bine nici invers – doar curaj .
Am întâlnit prea multe persoane care nu au un minim de cunoaștere a ce înseamnă un plan de afaceri și cât de important este să știi bazele conducerii unei afaceri.
Riscul este un “prieten”, care mă ajută să calibrez ce fac, să-mi dezvolt reziliența personală și profesională. Un sfătuitor de încredere pentru “planul B”.
Alexandra Ioana
Riscul e atunci când renunți la locul cald și la toate lucrurile de dinainte și intri în ringul antreprenoriatului. Nu doar că trebuie să ieși viu și nevătămat din ring, dar trebuie să aduci mereu plus valoare celor cu care colaborezi…și să reușești să ajungi să trăiești așa cum ți-ai proiectat.
Brailovschi Ramona
Personal cred ca risc și provocare este în multe din activitățile noastre zilnice și totuși asta nu ne împedică să ne trăim viața.
Eu risc ori de câte ori am ocazia pentru că asta mă scoate din zona de confort, mă pune în acțiune și mă ajută să-mi îmbunătățesc mereu propria versiune, dar și viața.
Cristina Likris
Riscul este parte din viața oricui în anumite ocazii, nu doar din viața unei antreprenoare.
În antreprenoriat fiecare proiect vine cu riscul lui, putem câștiga sau putem pierde un contract sau o licitație, știm asta și ne asumam; mi s-a întâmplat, de exemplu, să se strice un cuptor cu cozonaci pentru că s-a întrerupt furnizarea energiei electrice în timpul coacerii…iar răspunderea a fost doar a mea, pentru că, nu-i așa, furnizorul de energie este întotdeauna absolvit…
Înțeleg și îmi asum riscul eșecului jucând corect; ce nu fac niciodată este să încerc să păcălesc clientul cu produse care nu sunt conforme cu specificațiile, fapt des întâlnit din păcate ; acela este un “risc” (dacă poate fi numit așa) pe care nu ar trebui să și-l asume nimeni, vânzările etice sunt singura soluție viabila pe termen lung.
Andreea Mitoiu
Pe mine, riscul mă scoate din zona de confort. Mă provoacă să găsesc idei creative și ingenioase. Atunci când îmi asum riscul, cresc exponențial. De cele mai multe ori, analizez rapid avantajele și dezavantajele unei situații și iau decizii bune, mai ales când îmi ascult intuiția.
Sunt antreprenor de peste 20 de ani. Compania mea a trecut prin momente excelente, bune, incredibil de neașteptate sau prea provocatoare, însă, când îți asumi deciziile riscul nu mai este o barieră în calea obiectivelor tale.
Avem noi românii o vorbă “nu riști, nu câștigi”.
Dragi antreprenoare, fiți curajoase și riscați înțelept!
Mihaela Oana Vera
Lucrez într-un departament de analiză și risc pe lângă business-ul pe care îl dețin.
Pentru mine riscul (indiferent de domeniul în care activezi) vorbește despre asumare, indiferent că vorbim despre “precauți sau aventuroși”. Dacă ma rezum strict la mine ca angajat (domeniul bancar) cu siguranță înclin către precaut. Dacă ma rezum la business, tind către “aventuros” pentru că știu că dacă mizez sa obțin cele mai bune performante, le și obțin
Ana Simina
Riscul este parte din viața noastră, indiferent de aspectul avut în vedere. Este prezent atât în viața personală, cât și în cea profesională, cu precădere în antreprenoriat. Pentru mine riscul înseamnă curaj, înseamnă asumarea unei decizii și a faptului că mai bine regreți ceva ce ai făcut decât să te întrebi apoi toată viața cum ar fi fost dacă…cred că riscul este un imbold către succes de multe ori, evident luând în calcul și alți factori care să stea la baza alegerii.
Cristina Ranoiu Bara
Nu exista viață fără riscuri! În funcție de tiparele noastre comportamentale acceptăm sau ne asumăm riscul în mod diferit…însă în cele din urmă dacă ne dorim o viață mai bună, rezultate mai bune este necesar să facem schimbări…iar schimbările nu garantează rezultatul..însă ceea ce este sigur este că dacă nu facem schimbări rămânem pe loc…asta în cel mai bun caz! Eu sunt o persoană care îmbrățișează schimbările și riscul însă îmi place să am în jurul meu oameni atenți la detalii care sunt înclinați spre a vedea și ce ar putea să nu funcționează. Ei îmi țin în echilibru acțiunile:-) care câteodată sunt mult prea spontane.
Roxana Blăgescu
Ambele au avantaje și dezavantaje! Și ambele implică riscuri! Riscul, pentru mine, este învățare, creștere, experimentare.
Catalina Ratiu
Risc. Frică de eșec. Frică de succes. Nevoia de control și de certitudini. Să înaintez fără plasă siguranță. Fac toate parte din viața mea ca femeie antreprenor, în fiecare zi. Sunt provocări, dar în același timp și oportunități de creștere la nivel profesional, dar mai ales personal. Nu pot spune că iubesc sau caut riscul, dar am învățat, în timp, că atunci când îmbin experiența cu intuiția iau cele mai bune decizii. Ca femeie mă simt privilegiată, pentru că noi, femeile, ne accesăm mai ușor intuiția.
Am fost și în postura de angajat. De mai multe ori.
În final, e doar o alegere – antreprenor sau angajat – și pentru mine contează cum mă face să mă simt această alegere. Dacă eu sunt bine eu cu mine, cred că pot face orice și pot reuși în orice situație riscantă sau mai puțin riscantă.
Anda Buican
Pentru mine, riscul este atunci când faci o acțiune ale cărei rezultate pot fi periculoase sau nefavorabile. Eu sunt de obicei adepta riscului pentru că așa mă supun unor scenarii din care întotdeauna am de învățat. Evident că antreprenoriatul are riscurile lui, dar învățăm să le minimizam și să le prevenim. Totuși, mi se pare mult mai riscant să fii angajat și să depinzi de o singură sursă de venit. Pentru că toate veniturile sunt în mâinile altcuiva, iar dacă acel om nu te mai poate plăti, situația devine pericol. De aceea, întotdeauna este recomandat să avem mai multe surse financiare.
Una peste alta, dacă nu riști, nu câștigi.
Mihaela Taşulea
Cred că antreprenoriatul e riscant. Dar cum zicea una dintre cele mai mari antreprenoare din România… îmi pare rău că nu am riscat mai mult… de exemplu să vând totul că să pun bazele afacerii visurilor mele. Dar niciodată nu e prea târziu. Am un apetit ridicat pentru risc dar uneori mă urnesc greu. E bună comoditatea uneori.
Cristina Urzica
Riscul este o condiție esențială in antreprenoriat.
Da, sunt o persoana care a riscat asumat și conștient.
Adriana Stoica
“Cred că unul din cele mai mari riscuri în viață este să nu ai niciodată curajul să riști.” Oprah Winfrey
cam așa… riscând putem atinge succesul. Ne-riscând rămânem cu întrebare… cum ar fi fost dacă?
Doina Hublea
Sunt foarte conștientă că fără să-mi asum riscuri, nu pot obține tot ce-mi doresc. Riscul face parte din drumul meu spre vise împlinite. În același timp recunosc că uneori îmi calculez consecințele riscului și decid aplicând rațiunea să nu mi-l asum, iar alteori pur și simplu îmi urmez inima și fac ce îmi place, spunându-mi că oricum rezolv tot, indiferent ce ar urma. Mă antrenez constant în acest proces al asumării riscului și mă bucur de reușite. Antreprenoriatul desigur, conține riscuri. Dar riscuri există și în statutul de angajat.
Mihaela Frunza
Am experimentat pozițiile doar de angajat, apoi angajat și antreprenor și doar de antreprenor.
Mi-am asumat multe riscuri în viața mea în diverse forme: am învățat la 60 să schiez, am divorțat la 52 de ani…mi-am schimbat cariera începând de la 45 ani…deci multe.
Acum la 64 de ani sunt full time antreprenor. Este ceva nou pentru mine și palpitant, creativ , fac doar ce îmi place și da, îmi asum riscul , altfel nu progresez, nu cresc.
Când spun Da la ceva …spun Nu la altceva!
Cristina Valentina Bors
Riscul pentru mine nu înseamnă neapărat lipsa fricii, a anxietății. Ci să mergi înainte în ciuda acestor stări. Nu vorbesc despre intuiția care îți spune că ceva nu este benefic pentru tine. Ci despre acea auto-sabotare de care suntem conștiente că o facem.
Da, antreprenoriatul este riscant, însă mai riscant este să nu încerci, chiar și dacă ratezi. Descoperi cu fiecare eșec ceva nou despre tine care te ajuta să mergi mai departe spre succes.
Drumul către succes are multe întreruperi și ocolișuri.
Georgiana Neacșu
Riscul pentru mine este un fel de ‘leap of faith’, crezi în ceva sau crezi că poți face ceva și își concentrezi toate forțele în acea direcție, faci un salt în necunoscut pentru ceea ce îți dorești. Vine la pachet cu asumarea reușitei sau a eșecului. Eu mă consider o persoană echilibrată, sunt situații în care aleg sa risc, și situații în care îl ocolesc, rămânând în zona de confort. Și da, consider că antreprenoriatul este mai riscant decât a fi angajat
Alexandra Cepariu
La început riscul era ceva de care fugeam dar ușor ușor am învățat să îl accept și să mă “împrietenesc” cu el odată ce am învățat să-mi asum în totalitate responsabilitatea pentru acțiunile, vorbele și gândurile mele. Consider că, cheia pentru a scapă de frica de risc este să nu mai despici firul în 4, 16…. Riscuri există în orice, totul depinde de perspectiva fiecăruia. În schimb odată ce ai luat o decizie și ești hotărâtă cu ce vrei riscurile devin doar o componentă a tabloului și asta au devenit și ele pentru mine.
Diana Adina Alexandru
Nu mă simt confortabil când îmi asum un risc, dar știu că altfel nu pot evolua și avansa. Antreprenoriatul mi se pare mai riscant decât un loc de muncă stabil, dar are avantajele lui și îmi conferă șansa de a face ceva mai mult și mai bun în fiecare zi. De asemenea îmi permite să experimentez mai mult și să îmi folosesc creativitatea.
Georgiana Ghiță
Pentru mine riscul înseamnă progres, înseamnă să fac lucruri în direcția visului meu chiar dacă e posibil să nu îmi iasă din prima. Este o vorbă: ”cine nu riscă, nu câștigă”. Cred că riscul mă duce mai aproape de succes și îl îmbrățișez cu drag de fiecare data când pot. Mulțumesc pentru întrebare.
Alina Toader
Riscul este frica – de nou, de eșec, de a ieși din zona de confort. Până acum ceva vreme îl ocoleam, pentru că aveam senzația că mă scoate din ritmul meu obișnuit.
Mai recent am înțeles că dacă mă împrietenesc măcar puțin cu el, poate aduce și lucruri de bine, cum ar fi creativitatea și chiar șansa de a avea experiențe noi și faine.
Așa că am început să mi-l asum, ușor, ușor, în limitele pe care le pot accepta. Și observ că limitele se modifică în timp.
Da, antreprenoriatul este riscant. Dar la fel și angajarea. Depinde din ce direcție privim și cât de important este pentru noi ce ne aduce absența sau prezența lui.
Alina Bota – Tabusca
Riscul e o perspectivă și un calcul. Mai exact, în funcție de cum arată traseul tău până în prezent și ce resurse ai la dispoziție acum, aceeași decizie poate fi pentru tine un risc major, iar pentru altcineva unul minor.
Și un calcul, pentru că de fiecare dată când catalogăm ceva ca fiind un risc intrăm într-un proces de analiză, pe baza căruia decidem dacă merită sau nu să ni-l asumăm. Ce am de pierdut? Mă pot redresa după un worst-case-scenario? Ce am de câștigat? E echitabil raportul pericol/ câștig? Sunt în punctul în care să-mi asum acest tip de risc are sens pentru mine? Am maturitatea si cantitatea de informații necesară să evaluez acest risc?
Relația mea cu riscul e fluidă și îmi las libertatea de a evalua în funcție de contextul de moment. Însă un singur lucru e constant: nu-mi asum riscuri inutile. Dacă ceva mi se pare pur teribilism (de business) sau mi se pare că de departe ce pot pierde nu se apropie de ce pot câștiga, nici nu intră în analiză sau lista scurtă. În business asta mi-a lăsat loc de spontaneitate, dar și de stabilitate. De altfel, sufletul meu de cultivator apreciază mai mult creșterea mai lentă și constantă decât un triplu salt spectaculos însă posibil fatal.
Anda Pop
De cele mai multe ori depinde cum mă poziționez față de el (de risc). Când îl iau în serios și îl analizez, îi dau importanță și îi dedic timp să mă gândesc la el, e cel mai bun prieten al meu, pentru că mă ajută să mă mobilizez mai bine, să fiu mai atentă, să găsesc cele mai bune soluții. Dacă îl ignor și presupun că nu o să fie prin preajmă, se supără și îmi creează o stare de disconfort, pentru că găsirea de soluții de peticire și de improvizație îmi consumă destul de multă energie. Așa că prefer să fim prieteni, pentru că am de învățat multe de la el
Daniela Ivan
Riscul pentru mine reprezintă acea activitate cu 80% șanse să nu meargă în direcția dorită. Sunt o persoană precaută, analizez bine situația înainte de a decide dacă să o ocolesc. Cred că atât antreprenoriatul, cât și statutul de angajat sunt riscante, cred că neasumarea realității că totul se schimbă și nimic nu-ți oferă garanții 100% este riscantă.
Dorela Iepan
Cred că riscul este viața însăși. Este riscant să stai, să miști, să trăiești. Dar oare ce este viața fără risc? Sau riscul fără viață?
Simt că ideea de risc o asociez complet cu oportunități, da, există posibilitatea să pierzi, dar până nu încerci oportunitatea nu știi care e finalitatea.
Nu știu ce înseamnă viața de angajat, probabil pentru credit la bancă preferă stabilitatea angajatului, dar aceasta se poate încheia oricând la fel de brutal ca și cea a antreprenorului. E riscant să fii în tabăra de dincolo, adică să faci ceea ce nu îți place și nu te împlinește.
Janina Ghenciu
Pentru mine, riscul este potențiala oportunitate.
Alina Leonte
Riscul este ceea ce tu alegi să îți asumi atunci când iei o decizie: fie care să te țină acolo unde ești (job care nu îți place, de a nu face acele schimbări necesare transformării tale), fie care să te ducă acolo unde vrei (către afacerea dorită, către stilul de viață dorit, către visul tău cel mare). Riscul vine la pachet cu consecințele alegerilor pe care le facem sau nu le facem.
Ilina Adriana Sirbu
Pentru mine riscul reprezintă oportunități, dezvoltare și descoperirea puterii existente în interior. Nu ocolesc riscul, însă nu pot spune că risc maxim fără a implica logica și rațiunea, și aici mă refer la business.
Nu consider antreprenoriatul riscant atâta timp cât ești implicat, motivat, deții cunoștințe minime în ce privește antreprenoriatul, îți place ce faci și ești tot timpul interesat de ceea ce poți aduce nou.
Da, consider că este mai riscant să depinzi doar de o singură sursă de venit.
Mirela Git
Riscant e să nu creștem și să nu ne stimulăm creativitatea și potențialul
Amalia – Magenta Cosmetic
Ce reprezintă riscul pentru mine? Hmmm
Încerc să îl definesc acum în câteva cuvinte sa vedem dacă îmi iese
Am ales sa fac cosmetică masculină, într-o țară, într-o perioadă și într-un domeniu care a fost considerat că acest tip de serviciu este dedicat femeilor iar eu am vrut să îl dedic domnilor. Am crezut în mine, în ideea mea și am RISCAT deschizând primul salon de cosmetică masculină din București, dacă nu chiar din țară. So, riști atunci când faci ceva ce iese din tiparul societății. Ai șanse să iasă sau nu, dar dacă nu încerci nu ai cum să afli. Riscul constat că, pentru mine este curajul de a te duce pe un drum necunoscut fără să știi ce vei găsi în drumul tău, dar să speri și să crezi că vei obține ceea ce îți dorești.
Mihaela Stoica Pupy
Riscul pieței: Schimbările bruște sau imprevizibile din piață, fluctuațiile cererii și ofertei, schimbări ale preferințelor consumatorilor sau apariția concurenței puternice.
Alina Luminiţa Ciobanu
Bună întrebare!
Oare pentru că mi-am început activitatea în martie 2020, cu doar câteva zile înainte de a se închide tot, asta înseamnă că am riscat? Atunci da, așa priveam lucrurile, ca pe un risc, că pe un aruncat în necunoscut.
Acum însă îmi dau seama că ceea ce atunci părea un handicap s-a transformat într-o Uriașă Șansă de a cunoaște Oameni minunați, Mentori, oportunități de a urma cursuri, de a mă transforma și evolua.
Riscul de atunci a devenit Ocazia de a mă Cunoaște mai bine pe mine, care îmi sunt limitele, renunț sau continui, mă schimb sau bat pasul pe loc.
În loc de Risc acum privesc totul ca pe o Alegere.
Crisan Teodora Antoaneta
Riscul = posibilitatea de a întâlni/lucra/realiza parteneriate cu persoane fără asumare, fără responsabilitate.
Antonela Coroama
Depinde ce conexiuni face în creierul nostru, acest cuvânt. Ce experiențe am avut și cum le-am catalogat. Oare câte vedem simultan, că o exprimare a legii universale a polarității, costurile/resursele și beneficiile unei situații? Orice ieșire din confort/inerție dar și rămânerea acolo, presupune o consecință. Alegerea dar și implicarea în ce presupune ea, necesită vederea tabloului întreg. Și asumarea proporțiilor rezultatelor dorite și a celor nedorite.
Pentru mine, noțiunea de risc are o conexiune rapidă cu momentul foarte dificil în care deși toate pronosticurile erau negative, eu am ieșit din raportarea la acest termen ca fiind ceva de nedorit și m-am plasat opus: îmi asum să mă centrez pe felul pozitiv de a vedea lucrurile și de a-mi centra energia pe acțiuni în acest sens. Și ce să vezi: mi-a ieșit, deși eu eram una și ceilalți erau mult mai mulți. Dar pentru că alături de risc, am îmbrățișat și responsabilitate și încredere și îndrăzneala de a gândi cu mintea mea, de a simți cu corpul meu și de a vedea puterea mea și nu doar să mă conformez părerilor dominate.
Ame La Om
Ador riscul. Eu îl numesc “provocare”. Înainte de a mă apuca de ceva ce nu cunosc, mă documentez și testez, deci mă împrietenesc cu ea (cu provocarea) și astfel nu mi se mai pare nimic riscant.
Iar referitor la care tip de muncă este mai bună, pot spune că fiecare om este diferit. Unii sunt făcuți pentru antreprenoriat, alții nu.
Antreprenoarele se pare că îmbrățișează riscul în limitele acceptabile pentru fiecare, se folosesc de risc în viață și în afaceri și prea puține îl ocolesc pentru că antreprenoriatul presupune să riști, să ieși din tiparele societății, să inovezi, să crești și să te dezvolți.
Pentru tine, ce reprezintă riscul?