ROZMARIN CONCEPT îţi oferă accesorii premium, cu printuri originale în culori vibrante, create de artistul vizual Anca Cernea: eşarfe şi brăţări de mătase naturală, măşti de somn, batiste bărbăteşti, perne decorative. Toate produsele sunt lucrate manual, din materiale naturale, în mici ateliere locale.
Imaginile printate pe produsele noastre fac referire la basmele româneşti şi universale, la credinţele strămoşeşti, dar şi la evenimentele importante din viaţa fiecărui om contemporan.
Ne-ar face plăcere să ne spui câteva cuvinte despre omul din spatele afacerii. Cine ești și de ce ai devenit antreprenoare?
Am studiat actoria, lucrez ca scenografă de teatru, ca ilustratoare şi profesoară de actorie şi arte plastice pentru copii şi adolescenţi.Pentru că îmi plac jocul (actoricesc) şi joaca (copilărească), am ales, tot în joacă, provocarea de a deveni antreprenoare.
Creez accesorii jucăuşe, în culori vii. Sursele mele de inspiraţie sunt: tradiţiile româneşti, basmele şi... oamenii diverşi şi fascinanţi pe care îi întâlnesc.
Iar marele meu noroc este că o am alături de mine, în business-ul ROZMARN CONCEPT, pe prietena mea, Gabriela. Şi ne putem baza una pe alta atunci când apar ezitări, îndoieli sau piedici.
Ce s-a schimbat în modul tău de gândire de când ești antreprenoare?
În continuare privesc viaţa prin lentila artiştilor şi a copiilor.Însă acum sunt obligată să fiu mai eficientă, mai promptă, să trec la fapte mai rapid şi să reflectez mai puţin.
Şi încerc să îmi asum pierderile în mod raţional, nu emoţional. Şi să îmi înving astfel temerile.
Anii pandemiei au fost grei pentru afacerea ta? Ce ai învățat din această perioadă?
Afacerea mea a luat naştere în anii pandemiei. Nu a fost şi în continuare nu e uşor.Dar am învăţat că poţi să pierzi totul într-o secundă. De aceea mi se pare important să îţi îndeplineşti visele în timpul pe care îl ai la dispoziţie. Ameninţarea bolii şi a războiului nu mi-a clătinat, ci mi-a consolidat convingerile: că e important să faci ceea ce îţi dă sens, ceea ce aduce bucurie şi sens în vieţile celorlalţi.
Din punctul de vedere al vânzărilor, evident, au fost piedici serioase. Însă a fost un prilej de a verifica: oare ceea ce facem noi chiar are însemnătate pentru oameni, oare chiar merită efortul? Şi am aflat că merită. Şi asta ne-a dat mai multă forţă şi mai multe soluţii.
Te-ai gândit să te reinventezi, să schimbi ceva în afacerea ta?
Nevoia de a mă reinventa este constantă. Sunt în permanenţă în căutare de nou şi asta mă entuziasmează.Dacă ai putea să presari puțin "praf de zână" peste afacerea ta ce minune ai vrea să produci?
Aş presăra entuziasm.Aş vrea să am mereu de-a face cu oameni entuziaşti şi pasionaţi, care se bucură de ceea ce fac şi care au atenţie, curiozitate, generozitate şi preţuire pentru oamenii pe care îi întâlnesc.
Ce valori te ghidează în afacerea ta?
Cred în educaţie. Cred că e important să cunoaştem şi să respectăm trecutul (în cazul nostru basmele, poveştile identitare româneşti, tradiţiile, simbolurile vechi) şi să transmitem mai departe aceste informaţii. Cred că este important să fim deschişi spre inovaţie (spre ceea ce ne aduc mediul digital şi noile tehnologii). Încercăm să facem punte între trecut şi viitor.Cred în artă şi cultură. Cred că frumuseţea poate schimba lumea, cred că frumuseţea e una din valorile fundamentale.
Cred în generozitate. Bucuria celui care primeşte cu inima deschisă se întoarce la tine înzecit.
Te-au ghidat aceste valori în relația cu clienții sau colaboratorii tăi?
Sigur:Încercăm să oferim ceea ce promitem, şi chiar puţin mai mult. Am făcut deja sponsorizări, am organizat concursuri de ilustraţie pentru copii.
Iar ceea ce oferim (desene, poveşti, produse finite) este foarte temeinic lucrat şi documentat, chiar dacă aceste detalii încetinesc mersul lucrurilor şi nu se traduc în profit imediat.
Ce faci pentru dezvoltarea ta personală?
Urmez cursuri online, urmăresc diverse canale de youtube.Am intrat în diverse comunităţi de antreprenoare. (Asta în special prin intermediul grupului de facebook Antreprenoare, care mi-a fost de mare folos şi m-a ajutat să întâlnesc oameni super-drăguţi.)
Crezi ca e important să te educi mereu? De ce?
Bineînţeles.Pentru că lumea din jur se schimbă cu o viteză ameţitoare.
Pentru că e plictisitor să stai să "bălteşti" şi să te mulţumeşti cu ceea ce ştii deja.
Urmezi cursuri de perfecționare? Online sau offline?
Urmez cursuri online.M-aş bucura să găsesc nişte cursuri offline, pentru că la întâlnirile fizice e altă... chimie. Relaţiile se leagă mai temeinic, e o mai bună comunicare şi interacţiune între oameni.
Ce cărți citești? Poți să ne recomanzi o carte care ți-a schimbat modul de a privi afacerile?
Am citit recent Sfaturi al nabii de bune pentru oameni talentaţi de George Lois şi Marketingul adresat femeilor de Marti Barletta. Nu aş putea spune că am găsit ceva magic în ele...Parcă sunt mai eficiente cursurile practice, în care există o interacţiune directă cu mentorul şi parcurgem împreună un drum cu piedici pe care le depăşim şi greşeli pe care le reparăm. Pe mine m-au ajutat Laboratorul de marketing al Oliviei Angelescu şi cursul despre storybrand al Andreei Halikias.
Cum te relaxezi?
Sunt acel caz fericit care poate confunda uneori muncitul cu relaxarea. Mă relaxez desenând. Deci partea de creaţie din businessul meu este şi relaxare, şi terapie.Mă mai relaxează întâlnirile cu prietenii, discuţiile cu băiatul meu adolescent, plimbările în natură.
Ce te amuză și ce te întristrează?
Mă amuză copiii, cu toate ale lor.Mă întristează să văd că nu există bună înţelegere între oameni, mă întristează oamenii care întorc spatele altor oameni.
Dacă ai putea să schimbi ceva la tine, ce ai schimba?
Hm, aş găti mai des.Ai simțit vreodată nevoia să te reinventezi? Dacă da, ce ai făcut pentru a te reinventa?
Viaţa m-a plimbat deja prin mai multe etape şi prin mai multe vârste. Schimbările apar, vrei-nu vrei. Viaţa în sine te obligă să te schimbi şi să te reinventezi.M-am reinventat de fiecare dată când am ales să schimb direcţia (când am ales joburi noi, prieteni noi, locuinţe noi). Cu orice alegere nouă pe care o fac mă reinventez puţin câte puţin.
Dacă ai putea să faci o vrajă și să îți crești afacerea peste noapte, cum ar suna vraja aceasta?
...Foaie verde rozmarin, vreau un super-magazin! 😂Știm că viața de antreprenoare este plină de hopuri. Ce sfat ai da unei tinere antreprenor la început de drum?
Hm, eu sunt la început de drum...Cred că "Show up everyday!" este un sfat bun pentru mine şi pentru toţi cei care sunt în acelaşi stadiu cu mine. Dacă înaintezi, constant, zi de zi, pas cu pas, vei ajunge acolo unde îţi doreşti.